Achter de schermen bij Chantal Cornet Fotografie deel 2

Omdat ik veel vragen van jullie krijg over hoe mijn dag er uit ziet en wat het werk als fotograaf inhoud of vaker nog, wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een bedrijf heb ik ook daar over een blog voor jullie geschreven. Achter de schermen bij Chantal Cornet Fotografie it is.

Eigen baas zijn, wie wil dat nu niet? Je eigen schema bepalen, zelf beslissen welke richting je op wilt met je eigen bedrijf. Zelf je klanten bedienen, je eigen koers bepalen en vooral dat doen wat je graag wilt. Dat doen waar jij blij van wordt. Klinkt goed toch?

Maar spannend is het ook: Welke stappen zijn er nodig om überhaupt een bedrijf te starten?
Met welke regels heb je te maken? Wat moet je voorbereiden? Waar moet je rekening mee houden? Waar haal ik mijn eerste klant vandaan? En als ik die klant eenmaal heb, hoe zorg ik dat ze terug komen en dat er nog velen volgen?

Zakelijke Fotografie Bollenstreek

Het is natuurlijk voor jullie geen verrassing dat ik fotograaf ben maar vergeet niet dat ik daarnaast nog veel meer taken en functies heb. Ik ben bijvoorbeeld mijn eigen customer service. Ik schrijf, ik edit, ik bekijk locaties, ik zit in de marketing (want hállo Facebook, twitter, instagram, website design, flyers, kaartjes etc)

Zakelijke Fotografie Lisse

Kennismakingsgesprekken met bruidsparen,  de newbornsessies die ingepland en voorbereid moeten worden, want ja die babies komen meestal niet op de uitgerekende datum.
Er moeten albums ontworpen worden, opzetjes daarvoor doorgestuurd worden, retour en akkoord komen. Dan moeten ze besteld worden, gecontroleerd worden bij binnenkomst , ik moet heen en weer naar het postkantoor om pakketjes te verzenden. En hetzelfde geldt voor foto afdrukken, canvassen en alle andere klant bestellingen. Moet ik nog even door gaan?

Ik kom soms echt tijd te kort. Dat is wel iets wat ik durf te zeggen. Zeker in de beginfase werkte ik heel veel s’avonds, in het weekend en ja, zélfs tijdens de ‘vakantie’ .
Ook ik mis veel feestjes en verjaardagen omdat er gewerkt moet worden maar ook dat hoort erbij wanneer je eigen baas bent.

Wat je echter wél kunt doen is je eigen grenzen afbakenen. In de winter is het voor mij vaak rustiger én heb ik dus meer tijd voor leuke dingen met vriendinnen. Kan ik s avonds ook een serie kijken op netflix en als ik na een ochtend werken denk ok , het is klaar voor vandaag.. dan ga ik morgen verder.
Tussen maart en oktober weet ik dat ik veel meer uren maak dan tussen november en februari dus ik voel me in die maanden ook niet schuldig als ik een keer een middag of ochtend niet werk. Zolang de deadlines maar gewoon gehaald worden kan ik dat doen, ik ben tenslotte eigen baas.

In de drukke maanden werk ik vaak wat langer. En ja, dus ook in het weekend maar juist als het druk is, is het fijn als je een schema hebt waar je je aan vast kunt houden. Mijn werkwijze en planning heb ik voor mezelf nu echt goed ingericht en dat scheelt enorm veel.

Ben jij ook fotograaf of denk je er over om je eigen fotografie bedrijf te starten? Ik help je hiermee natuurlijk graag verder op weg. Je kunt hiervoor een mentorsessie reserveren of een van de andere workshops boeken.

Wat ik precies doe per dag en per week , dat verschilt natuurlijk maar dat kunnen jullie binnenkort lezen in de volgende blog achter de schermen bij Chantal Cornet Fotografie.